Centrum pro talentovanou mládež, z.s.

Vážená paní ředitelko, pane řediteli,

píšeme Vám s velkou novinkou.

MŠMT vyhlásilo pokusné ověřování uznávání mezinárodních Advanced Placement (AP) zkoušek v profilové části maturity. AP zkoušky jsou celosvětově uznávané oborové zkoušky, které v angličtině skládá každoročně pět  milionů středoškoláků na celém světě. Českým středoškolákům se tak s podporou MŠMT otevírá unikátní příležitost získat známku z oborové zkoušky s mezinárodní platností.

Pokusné ověřování připravilo MŠMT ve spolupráci s Centrem pro talentovanou mládež (CTM), Národním pedagogickým institutem (NPI) a Asociací ředitelů gymnázií (AŘG).

CTM je partnerem amerického College Board pro organizaci AP zkoušek pro české středoškoláky. CTM současně studentům poskytuje celoroční přípravné online kurzy s instruktorem, které je na tyto zkoušky velmi úspěšně připravují.

Pokud jste se ještě s AP zkouškami nesetkali, rádi Vám je představíme. Pro českou maturitu je to velká změna a AP zkoušky jí dodají mezinárodní rozměr. Věříme, že to pro vás bude velice prestižní záležitost a zapojení se do projektu pilotního ověření Vás osloví a hlavně Vaše motivované studenty, kteří to s akademickou dráhou myslí vážně.

Pokusné ověřování bude probíhat od 1. září 2022 do 30. září 2024 a v prvním roce mohou školy o zařazení požádat do 30. června 2022. 

Všechny důležité informace k podání žádosti najdete na webu MŠMT a CTM.

https://www.msmt.cz/vzdelavani/stredni-vzdelavani/vyhlaseni-pokusneho-overovani-zamereneho-na-uznavani-2?source=rss

https://www.ctm-academy.cz/ap-u-maturity

Co jsou AP zkoušky a proč jsou tak důležité?

Advanced Placement (AP) zkoušky jsou celosvětově uznávané oborové zkoušky, které skládá každoročně 7 milionů studentů po celém světě. Program Advanced Placement je srovnatelný s mezinárodní maturitou International Baccalaureate (IB), ale je oproti ní finančně dostupnější a flexibilnější. Student se může věnovat oboru svého zájmu a budoucího studia už během střední školy a studovat v angličtině například témata jako je Calculus, Biology, Psychology, Macroeconomics, Chemistry, Computer Science nebo například Statistics či AP Seminar. AP zkouška dokládá nejen znalost oboru, ale i perfektní úroveň odborné angličtiny.

AP program je natolik propracovaný, že jej uznávají v přijímacím řízení univerzity po celém světě. Hodnocení AP zkoušek je velmi sofistikovaný proces, který trvá několik týdnů, a na konci kterého účastníci získají globální přehled o svých studijních výsledcích v porovnání s celosvětovou konkurencí vrstevníků.

 

NPI: nároky na AP zkoušky výrazně přesahují rámcové vzdělávací programy

Seznámení se s AP zkouškami a jejich významem byl dlouhodobý proces. Obsahy AP kurzů a požadavky na studenty v AP zkouškách posuzoval tým odborníku z NPI. Dle jejich hodnocení nároky v AP výrazně přesahují rámcové vzdělávací programy a koncept AP bude jednou z inspirací při úpravách rámcových vzdělávacích programů pro střední školy.

 

AP zkoušky kopírují požadavky zahraničních univerzit, jde o zkoušky na vysokoškolské úrovni

Výsledky AP zkoušek uznávají některé fakulty Univerzity Karlovy, Masarykova Univerzita v Brně, Vysoké učení technické v Brně nebo třeba Česká zemědělská univerzita v Praze. Ze zahraničních univerzit AP zkoušky uznávají například univerzity Cambridge, Oxford, Copenhagen University College of Engineering v Dánsku, Delft University of Technology v Holandsku nebo například Imperial College v Londýně. 

Kromě odborných znalostí a skvělé angličtiny studenti při skládání AP zkoušek a přípravy na ně získají celou paletu měkkých dovedností jako je kritické myšlení, chápání věcí v souvislostech, práci s časem a komunikační dovednosti. Tento celistvý balíček prokazuje, že student je po všech stránkách připraven na další studium a také, že je schopný se profilovat ve zvoleném oboru už na střední škole.

V České republice přibývá škol, které začleňují AP program do svých osnov nebo jej doporučují svým studentům. Ti mohou skládat zkoušky i v jiném než maturitním ročníku a pracovat na sobě dostatečně dopředu, s menší mírou stresu. MŠMT chce ocenit práci motivovaných studentů a usnadnit jim přechod na univerzitu k dalšímu studiu.

Jak bude pilotní ověřování probíhat

Pokusné ověřování bude probíhat od 1. září 2022 do 30. září 2024 prvním roce se do projektu mohou zapojit školy, které mohou studentům uznat již složené AP zkoušky u maturity v květnu 2023. Pro zařazení do projektu musí škola požádat MŠMT do 30. června 2022.

Žáci maturitního ročníku škol zařazených do pokusného ověřování pak musí nejpozději do 31. března 2023 předložit řediteli školy žádost o nahrazení a příslušný mezinárodně uznávaný certifikát nebo certifikáty dle podmínek vyhlášení profilových maturitních zkoušek ředitelem školy. Certifikátem/certifikáty bude moci být nahrazena část profilové maturitní zkoušky nebo celá zkouška. Do 30. června 2023 pak budou moci podat žádost o zařazení do pokusného ověřování i další školy.


Zajímá Vás více o AP zkouškách a pilotním projektu ověřování?
Podívejte se na web CTM nebo MŠMT nebo si domluvme schůzku, na které Vám já nebo kolegové z CTM vše představí.


Za CTM přeje krásný den,

Jeanne Bočková, ředitelka

© 2018 Centrum pro talentovanou mládež, z. s.
Tento e-mail dostáváte na základě zájmu o program Objevitelské soboty / CTM Online
Ochrana osobních údajů | Odhlásit se z odběru novinek a newsletterů